• by:
  • juni 11, 2018
  • Category: Persbericht

Lancering ‘Visserij Verduurzaamt’, erkenning van Belgische rederijen rond verduurzaming


De Vlaamse visserij heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om duurzamer te worden en lanceert op maandag 11 juni ‘Visserij Verduurzaamt’, een erkenning van de Belgische rederijen rond verduurzaming.

Lancering ‘Visserij Verduurzaamt’, erkenning van Belgische rederijen rond verduurzaming

De Vlaamse visserij heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om duurzamer te worden en lanceert op maandag 11 juni ‘Visserij Verduurzaamt’, een erkenning van de Belgische rederijen rond verduurzaming.

Op basis van 11 indicatoren ontwikkelde het Instituut voor Landbouw-en Visserijonderzoek (ILVO) de Valduvis-tool om die inspanningen in cijfers uit te drukken. Via Valduvis, kort voor 'valorisatie van duurzaam gevangen vis', kan bovendien elk vaartuig individueel opgevolgd worden.

Ecologische, sociale en economische duurzaamheid

De Valduvis-tool meet de duurzaamheid van visserijactiviteiten op ecologisch, sociaal en economisch vlak en maakt deze zichtbaar aan de hand van een duurzaamheidsster.

Ecologische duurzaamheid heeft betrekking op de directe en indirecte impact van de visserij op het ecosysteem, zoals het visbestand, het seizoen en de visserijdruk. Sociale duurzaamheid verwijst naar de verloning van werknemers in de visserijsector, de veiligheid aan boord en het dierenwelzijn. Economische duurzaamheid omvat de rentabiliteit en de financiële stabiliteit van de rederijen.

Uiteindelijk wordt over het geheel van indicatoren een score bepaald die aangeeft hoe het betrokken vaartuig evolueert naar de duurzaamheidsdoelstellingen.

‘Visserij Verduurzaamt’ = werkwoord

Reders die mee stappen in het project engageren zich ook om te werken aan een verbetertraject. Reders en vissers zullen op basis van de individuele scores over de diverse indiatoren, en onder wetenschappelijke begeleiding van het ILVO, zoeken hoe zij hun globale score kunnen verbeteren. Dit vraagt van hen extra inspanningen, maar op die manier wordt elk vaartuig en de vloot in het geheel, nog duurzamer.

Het is de bedoeling om binnen 3 jaar de minimumscore die men moet halen te verhogen. De sector zal dus in de toekomst nog meer stappen vooruitzetten op vlak van duurzaamheid.

‘Visserij Verduurzaamt’ op de veilklok

Via een icoontje op de veilklok in de visveilingen zal te zien zijn of de vis die daar verkocht wordt al dan niet afkomstig is van een vaartuig dat een voldoende ‘Visserij verduurzaamt’-score haalt.

Provincie kiest voor vis met ‘Visserij Verduurzaamt’-erkenning

De Provincie West-Vlaanderen werkt actief mee aan de erkenning van de Belgische rederijen rond verduurzaming en heeft als eerste organisatie beslist om voor het restaurant van het personeel uitsluitend vis aan te kopen afkomstig van een vaartuig met de ‘Visserij Verduurzaamt’-erkenning. Op die manier wil ze de inspanningen die de Vlaamse vloot gedaan heeft, belonen en hen aanzetten
om via de verbetertrajecten verdere stappen vooruit te zetten.

Vlaamse Overheid

Ook de Vlaamse  Overheid vindt  het uitermate  belangrijk  dat  geleverde  inspanningen  ook zichtbaar  worden  voor  de  buitenwereld,  want de  erkenning  wordt  vanaf  nu  vermeld  op  de veilklok. Dat is belangrijk, want bij deze vermelding engageert de reder zich vrijwillig om de duurzaamheid van zijn/haar vaartuig nog te verbeteren en weet de koper op de veiling dat hij een op ecologisch, sociaal en economisch verantwoorde manier gevangen vis koopt.

De Vlaamse visserij

De Vlaamse beroeps zeevisserijvloot bestaat momenteel uit 65 vaartuigen.
In 2017 voerden de Belgische vloten 22.142 ton vangsten aan, goed voor een omzet van 88,18 miljoen euro. Het grootste deel van de vangsten wordt verhandeld via de veilingen in Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort. Er zijn zo’n 400 vissers die de vaartuigen bemannen.

Meer info voor pers (niet voor publicatie):

Provincie West-Vlaanderen
voor interviews, quotes, beleidsvragen:
gedeputeerde voor landbouw en visserij, Bart Naeyaert
bart.naeyaert@west-vlaanderen.be of 050 40 31 91 of 0497 05 18 56

voor andere vragen:
dienst communicatie, Fanny Depijpere
fanny.depijpere@west-vlaanderen.be of 050 40 35 17 of 0497 05 18 15

Rederscentrale
voor interviews, quotes, beleidsvragen:
directeur van de Rederscentrale, Emiel Brouckaert
emiel.brouckaert@rederscentrale.be of 0473 78 11 04

voor andere vragen:
rederscentrale@online.be of 059 32 35 03
Rederscentrale
Erkende Belgische Producentenorganisatie en Beroepsvereniging van de Reders ter Zeevisserij
Adresgegevens

Hendrik Baelskaai 20 bus 0.2
8400 Oostende

+32 (0) 59/ 32 35 03